Πρόγραμμα Εθελοντισμού

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Τι είναι εθελοντισμός

  • Είναι η προσφορά εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα και για κάποιο κοινωνικό σκοπό, χωρίς πληρωμή.
  • Η εκούσια προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους που τη χρειάζονται και την έχουν ανάγκη αλλά που χρειάζεται δέσμευση και συνέπεια και πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας και υπό όρους.
  • Το να προσφέρεις χρόνο, γνώσεις, ενέργεια, λύσεις. Είναι όχι μόνο η θέληση προσφοράς αλλά και η πραγματοποίηση της, όχι μόνο η προσπάθεια αλλά και το αποτέλεσμα.

 

Ειδικότερα στο ΜΗΤΕΡΑ: Ο εθελοντισμός λειτούργησε ως θεσμός ήδη από την αρχή της λειτουργίας του Κέντρου από τη δεκαετία του 1950. Το πρόγραμμα εθελοντισμού στο ΜΗΤΕΡΑ ανασυγκροτήθηκε το 2005.
Ο μεγαλύτερος αριθμός των εθελοντών απασχολείται με τα παιδιά που διαμένουν στο Κέντρο Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ με ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες (δημιουργικό παιχνίδι). Υπάρχει επίσης και μία μικρή ομάδα ανθρώπων που συνοδεύουν παιδιά στο νοσοκομείο. Γίνεται προσπάθεια να στηριχθούν οι ανάδοχες οικογένειες από εθελοντές που θα ασχοληθούν με ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των παιδιών ή των νέων ενηλίκων που βρίσκονται σ’ αυτές. Ένα τρίτο σκέλος του προγράμματος εθελοντών είναι η ομάδα ανθρώπων που μπορούν να υποστηρίξουν κεντρικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Κέντρου Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ (για παράδειγμα η συμβολή των εθελοντών στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής το Δεκέμβρη του 2004).

Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να γίνει εθελοντής στο Κέντρο Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ:

Εθελοντής- τρια μπορεί να γίνει κάποιος ανεξάρτητα από το φύλο του, την ηλικία του, την οικογενειακή του κατάσταση, το μορφωτικό του επίπεδο. Αυτό που χρειάζεται είναι ειλικρινής βοήθεια και η ευαισθητοποίηση του κάθε εθελοντή απέναντι στην πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα που δεν είναι άλλη παρά τα παιδιά.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να έχετε μία πρώτη συνάντηση στο χώρο του ΜΗΤΕΡΑ με κοινωνική λειτουργό. Θα ενημερωθείτε για το πρόγραμμα του εθελοντισμού, θα σας γνωρίσουμε και μαζί θα βρούμε τρόπους -ανάλογα με τις δυνατότητες σας και τις ανάγκες των παιδιών- έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη βοήθεια σας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2132015702

 

Προηγούμενη Σελίδα